Een goede hydratatie, meer bepaald een goede vochtopname om optimale vochtbalans te bekomen, is ontzettend belangrijk om zich goed te voelen.
Zelfs kleine tekorten in de vochtbalans zullen, ook bij gezonde mensen, al merkbare nadelige effecten teweegbrengen. Uit wetenschappelijke onderzoeken is gebleken dat te weinig vochtopname al kan leiden tot verminderde concentratie, humeursschommelingen en lusteloosheid, hoofdpijn of lichthoofdigheid. Deze symptomen verschijnen vaak reeds nog voor het dorstgevoel op gang komt. Bij aanzienlijke vochttekorten kunnen bewusteloosheid, coma tot zelfs de dood optreden.
Oorzaken van deshydratie:
De meest voorkomende oorzaken van deshydratatie zijn:
- hoge omgevingstemperaturen: vooral indien er zware fysieke inspanningen moeten geleverd worden.
- Uitbundige transpiratie: als gevolg van hoge omgevingstemperaturen, fysieke inspanning of ziekte
- Diarree of braken: grote hoeveelheden vocht gaan hierbij verloren ook bij koudere temperaturen.
- Koorts: verhoogde lichaamstemperatuur leidt tot verhoogd vochtverlies, zeker in combinatie met andere pathologien.
- Een verhoogde urineproductie : een verhoogd dorstgevoel en toegenomen urineproductie kan aanwijzing zijn dat er meer aan de hand is. Het is vaak een indicator van het ontstaan van diabetes.
Symptomen van deshydratatie : herken ze!
- Zoals gezegd kunnen humeurschommelingen, lusteloosheiden verminderde concentratie alvast een indicatie zijn van tekortkomingen in de vochtbalans.
- Verminderde nood aan plassen en urine die donkerder gekleurd is, zijn een duidelijke aanwijzing : bij goede hydratatie zou de urine slechts licht gelig van kleur moeten zijn. Donker gele tot bruinachtige kleur geeft aan, bepaalde medische aandoeningen die hiertoe oorzaak zijn buiten beschouwing gelaten, dat het lichaam onvoldoende gehydrateerd is.
- Pas dan ontstaat in veel gevallen het dorstgevoel: in dit stadium is het lichaam in feite al gedeshydrateerd! Het is belangrijk te beseffen dat het dorstgevoel eigenlijk al te laat in werking treedt. Bij senioren is er bovendien het bijkomend probleem dat het dorstgevoel sterk beperkt is en soms helemaal niet meer voorkomt. Senioren vormen mede hierdoor, dan ook een bevolkingsgroep waarbij deshydratie vaak voorkomt, zelfs bij milde temperaturen. Hier is aansporen en insisteren om te drinken echt aan de orde : want vaak hebben ze helemaal geen zin om te drinken, of sippen slechts enkele kleine slokjes, wat ruimschoots onvoldoende is. Het kost dan ook vaak echt moeite hen aan te zetten om voldoende te drinken.
- Verminderde tot volledig weggevallen transpiratie, zelfs bij hoge omgevingstemperaturen, droge huid, met weinig tot geen veerkracht en waarneembare mentale verwarring zijn een indicatie dat dringende interventie en vochttoediening noodzakelijk is.
Hulpmiddelen om vochttoediening te optimaliseren:
Jonge kinderen , adolescenten tot zelfs de midlifers kunnen nog redelijk makkelijk overtuigd worden om met flesjes water gewapend de straat op te gaan. Ook sporters zijn vaak goed ingelicht en zijn de goede promotors van hippe drinkbussen.
Dit is helaas veel minder het geval bij een grote groep vijftigers, zestigers en zestig plussers: vaak vindt deze groep het drinken uit flesjes ‘ongepast’ of enkel voor jongeren van toepassing! Niets is minder waar : ook senioren dienen aangespoord te worden om waterflesjes bij zich te hebben.
Terrasjes doen en koffietjes of biertjes drinken werken deshydratie vaak nog in de hand: cafféine en alcohol zijn vochtafdrijvers bij uitstek. Ook thee, wijn en andere alcoholische dranken behoren hiertoe.
Extra vocht kan ook via andere trucjes toegediend worden : denk bijvoorbeeld aan fruitpapjes, en smoothies, soepen of – bij warm weer : gazpacho, diepgevroren fruitsap (als waterijs of sorbet), ook salades werken hydraterend : sla, tomaten, komkommer zijn groenten die bijdragen tot voldoende vochtopname.
Het is niet voor niets dat we in de zomer, en zeker bij de hoge temperaturen die momenteel heersen, automatisch veel meer trek hebben in salades, vers fruit, watermeloen… Het menselijk lichaam is erg vernuftig : leer dus te luisteren naar wat je lichaam je aangeeft!
Referenties:
https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/dehydration/
https://www.webmd.com/a-to-z-guides/dehydration-adults#1
Home